“Dat ging zelfs zo ver dat één student niet eens meer bij de eindpresentatie was, maar zichzelf had vervangen door een AI avatar die via text-to-speech het werk presenteerde.”
We gaan in gesprek met Than van Nispen, docent bij Muziek en Technologie. Al sinds zijn studie Biologie was hij op de hoogte van de ontwikkelingen van AI, maar werd in 2016 echt gegrepen door de mogelijkheden van deze systemen. Sindsdien heeft hij zich ingezet voor het toepassen van AI binnen HKU en Muziek en Technologie en gebruikt hij het zelf in onderwijs en maakproces, onder andere in het HKU AI seminar. Vorig jaar heeft Than echter een drastisch besluit genomen: hij is op ‘AI-dieet’.
In dit gesprek hoor je Than over zijn ervaringen met AI inzetten in onderwijs, wat zijn AI-dieet inhoudt en de onderbouwing voor zijn keuze.
In gesprek zijn Than van Nispen (Muziek en Technologie), Hanneke van der Lende (OOI), Mikal van Leeuwen (OOI).
Lees- en luistertips van Than
Drie overzichtsartikelen over het energiegebruik van AI:
Woordenlijst
Er komen een aantal technische termen voorbij in de podcast, hieronder leggen we er een aantal uit. We verzamelen deze termen in ons AI woordenboek.
OpenAI - Het bedrijf achter onder andere ChatGPT en Dall-E.
Algoritme - Een set instructies of regels op basis waarvan een computer (of mens) een berekening kan maken of een probleem kan oplossen, vergelijkbaar met een recept. Zie ook deze video, voor een humoristische interpretatie (en consequenties) hiervan.
Machine Learning - Termen als AI, Machine Learning, Deep Learning en generatieve AI worden vaak en veelvuldig door elkaar gebruikt. Wat is wat? In een sterke versimpeling gaan al deze termen over dezelfde processen, maar is elke term een sub-onderdeel van de andere. AI (Kunstmatige intelligentie) is de term voor alle (computer)systemen die beslissingen kunnen nemen op basis van vooraf gedefinieerde regels. Daarbinnen valt Machine learning, waarin deze systemen patronen leren herkennen, zoals spraak- en beeldherkenning. Onderdeel daarvan zijn Deep Learning en/of neurale netwerken, waarbij de patroonherkenning complexer wordt en over meerdere lagen loopt. Generatieve is de meest specifieke set binnen deze termen, waarin de netwerken ingezet worden om nieuwe data te genereren gebaseerd op de geleerde patronen.
Meer informatie via castopod.hku.nl.